Er du klar for høstens prosjekter?

ER DU KLAR FOR HØSTEN?

SOMMEREN ER IKKE OVER

Det er fortsatt tid til å forberede seg til høstens prosjekter.

Hvis du trenger mer prosjektkunnskap, så finner du masse gratis stoff her på adire.no.

DET ER TO TING TIL DU KAN GJØRE:

1) Bli best mulig forberedt til å takle stress

Stress er i utgangspunktet kroppens måte å gjøre deg istand til å unngå en fare. Når hypothalamus registrerer en trussel, sender den signal til hypofysen, binyrene starter produksjon av kortisol – og hjertet ditt slår fortere. Bra det, hvis du skal løpe fra en sabeltanntiger. Ikke like bra hvis du ikke får løpt det av deg, men sitter stille og drikker mer kaffe.

Hvis du trener, derimot, så takler kroppen stresset bedre. For hver treningsøkt øker kortisolet mindre – også når du opplever stress på andre områder!

Hvor har jeg det fra? Boka «Bli hjernesterk» av Anders Hansen.

2) Tro på deg selv

Lettere sagt enn gjort, kanskje? «Imposter syndrome» er blitt en snakkis, en alment akseptert begrensning folk i krevende posisjoner legger på seg selv. «De kommer snart til å avsløre at jeg ikke er god nok», «Jeg skjønner ikke hvorfor jeg fikk denne prosjektlederjobben».

Jeg har møtt denne frykten hos både prosjektledere og toppidrettsutøvere. Det første du må gjøre er å huske dette: Noen har sett potensialet ditt, de tror på deg. Ingen rekrutterer folk vilkårlig. «Joda,» sier du kanskje, «Det var ingen andre som kunne/ville/var tilgjengelig». Hvis det er tilfelle, så har du alle muligheter til å briljere – uten at noen kanskje trodde du ville fikse det.

De mest spennene jobbene jeg har påtatt meg, har vært fryktelig skumle – ikke bare for meg, men sikkert også for de som hyret meg. Jeg var sistemann på lista, ingen andre å spørre. Det er egentlig litt kult, for da kan det bare gå oppover.

Forutsatt at du jobber hardt, selvfølgelig. Og hard jobbing er lettere når du er uthvilt, tåler stress bra, og vet hvor du skal begynne.

HER FINNER DU DE VIKTIGSTE RAMMENE FOR VELLYKKEDE PROSJEKTER

ROLLER OG RAMMER FOR PROSJEKTER

Det er ikke til å komme bort fra: Et godt grunnarbeid gjør prosjektgjennomføringen enklere. Som prosjektleder må du kjenne rammene – og du må vite prioriteringene som ligger bak prosjektet.

ELLER KANSKJE DU SKAL JOBBE MED PRINCE2?

Da jeg sertifiserte prosjektledere til PRINCE2 Foundation og Practitioner, så klarte de fleste ganske greit å komme seg gjennom eksamen d å pugge Manualen. Men veldig mange plundret med å forstå forskjellene på prosesser, prinsipper og temaer. Her får du oversikten, slik at du lettere kan bruke modellen i praksis.

USIKKER PÅ PROSJEKTMETODE?

I denne korte filmen viser jeg hvordan de ulike prosjektmodellene – PRINCE2, Prosjektveiviseren og SCRUM – definerer de forskjellige rollene. Uansett prosjekt er rolleavklaring ekstremt viktig – det er etter min erfaring den største grunnen til problemer med leveranse og samarbeid i prosjekter.

Her sender jeg deg videre til You Tube